film/konst/musik/film

film/konst/musik/film

Posts tagged Konst

2 notes &

The Male Gaze

1975 publicerade Laura Mulvey sin essä Visual Pleasure and Narrative Cinema, där hon med sin feministiska teori menade att klassisk Hollywoodfilm styrs av en manlig blick, där kvinnor blir objekt och har en hora/madonna ställning. "To-be-looked-at-ness" som hon kallade det.

Konstnären Cindy Sherman tog bara ett par år senare upp denna tråd för sin fotoserie Untitled Film Stills under åren 1977-1980, där hon fotograferade sig själv som scener ur amerikanska filmer från 1950- och 60-talet.

Som en slags föregångare till allt detta är performanceartistens Joan Jonas film Vertical Roll från 1972. Kan varna om att filmen i sig är huvudvärks/epilepsiframkallande, men i slutet kommer en tvist i form av en kommentar till manlig blick, där du får tänka till.

Filed under Film Laura Mulvey Joan Jonas Vertical Roll fotografi Konst Cindy Sherman Untitled film stills

10 notes &

Tygprov

Sonia Delaunay och hennes skapelser ca 1924.

Bauhaus-skapelse av Wenzel Hablik, mitten av 1920-talet.

Bilder ur Fritz Langs epos Die Nibelungen från 1924

Först vill jag säga att jag inte är någon direkt expert på mode. Men slutsatsen man kan dra av detta är väl att om du var kvinna i mitten av 20-talet och ville handla ett plagg lär det ha varit… geometriskt?

Filed under Bauhaus Die Nibelungen Film Fritz Lang Mode Sonia Delaunay Wenzel Hablik konst Liknelse

3 notes &

Lite tankar angående Futurism…

1909 lanserades det futuristiska manifestet av Filippo Tommaso Marinetti, där teknik, framsteg och fart hyllades, bland mycket annat, samt det förflutna förkastades. Deras målningar byggde oftast på att försöka fånga den snabba rörelsen…

 … vilket får mig att tänka på denna, Damen med hunden av Giacomo Balla från 1912. Detta i sin tur inspirerade även fotografiet, där bland andra Anton Giulio Bragaglias teknik:

Bragaglia gjorde även en film, Thais, från 1916…

… vilket sägs vara den enda bevarade av alla de filmer som futuristerna gjorde.

Men, det finns bevarade samtida filmer som åtminstone är inspirerade av futuristerna och jag lyckades av en slump stöta på denna från 1914…

Amor Pedestre, en film inspirerad av futuristernas “reductionsist performances” där endast fötterna är det enda som syns. Musiken är dock anakronistisk så det stänker om det. Men, men allt kan inte bli perfekt.

Filed under Amor Pedestre Film Fotografi Futurism Konst Thais Anton Giulio Bragaglia Filippo Tommaso Marinetti

6 notes &

Shirin Neshat

Den Iranska konstnären som främst hängivit sig åt fotografi, men även video och filminstallationer, kom för ett par år sedan ut med en långfilm, Kvinnor utan män. Den kretsar kring fyra olika kvinnor under den period då den turbulenta CIA-stödda stadskuppen ägde rum i Iran 1953.

En drömsk film där fotot har fingertoppskänsla, något jag sällan tycker mig stöta på nuförtiden.

Här är i vilket fall en tidigare kortfilm av Neshat, Possessed från 2002.

Filed under Film Konst Shirin Neshat Possessed Kvinnor utan män